Thijs Nederlof, officieel Co-Founder van TeachBuddy

Twee jaar geleden benaderde ik Thijs met de vraag of hij een app kon bouwen. “Vast wel. Maar waarvoor dan?”

In die tijd gaf ik bijles naast mijn studie. Veel van de ouders waar ik mee in contact kwam, gaven aan dat deze bijlessen een luxe waren, die ze eigenlijk niet konden veroorloven. Ik ging me meer verdiepen in de kosten en ik stond versteld: bij een gemiddeld bureau kost één uur bijles al gauw meer dan 30 euro. Ik vroeg de ouders of school niet kon helpen, en kreeg overal hetzelfde antwoord. School wil wel helpen, maar de docenten hebben de tijd niet. 

Dit wakkerde iets bij mij aan. In het onderwijs hoort iedereen gelijke kansen te hebben. Samen met Thijs ging ik aan het werk. Ons eerste idee: een soort “Uber” voor bijles had een aantal gebreken, maar het was een stap in de juiste richting. Kies zelf een tijdstip waarop je bijles wil en wacht totdat de eerste bijlesgever het accepteert. Snel, flexibel, geautomatiseerd en boven alles: goedkoper dan de gemiddelde bijlestarieven. 

In een korte tijd hebben we een team samengesteld met Steven Lambregts en Matthijs Wisboom en hebben we een eerste versie van de app gebouwd. Maar het zat ons dwars dat scholen niet betrokken waren bij de ontwikkeling. Dus zochten we contact met het Laurens Lyceum, waar Erik van Hoogteijlingen en Samir Zaari met een ander probleem zaten. Ze hadden een enorme pool aan leerlingen die wel bijles wilden geven, en een nog grotere groep leerlingen die op zoek was naar betaalbare bijles. Onze “Uber” voor bijles bleek het antwoord en TeachBuddy het peer-tutoring systeem was geboren. 

Inmiddels is TeachBuddy uitgegroeid tot een uitgebreid software systeem, dat dagelijks gebruikt wordt door honderden leerlingen. Scholen kunnen met onze applicatie zelf grootschalige peer-tutoring trajecten opzetten. Zo kunnen ze gratis bijles beschikbaar stellen voor en door hun eigen leerlingen. Zonder gedoe, want de TeachBuddy software organiseert alles. En als leuk extratje, kan de data die we uit ons platform halen weer goed gebruikt worden als ijkpunt om te kijken of leerprestaties daadwerkelijk verbeteren. 

Na deze lange samenwerking, is het een natuurlijke stap dat Thijs bij het team komt als co-founder en directeur productontwikkeling. We kijken er naar uit om samen met Thijs de organisatie verder uit te bouwen. Met als uiteindelijke doel: met alle scholen in Nederland het onderwijs toegankelijker en beter maken. Want goed onderwijs is voor iedereen. 

Geschreven door Rik Roosenstein

Uncategorized

Ministerie van Onderwijs over TeachBuddy

Op 29 november 2024 publiceerde de Gelijke Kansen Alliantie, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, een inspirerend artikel over TeachBuddy. Het artikel belicht hoe