Ring ring! Wie belt daar? Oh wacht, het is de discussie over telefoons in de klas die ons stoort. Sommigen zeggen dat het een afleiding is voor leerlingen, anderen vinden het een handig hulpmiddel. Maar wat is nu eigenlijk de waarheid?
Aan de ene kant kunnen telefoons in de klas voor afleiding zorgen. Het is verleidelijk om te gaan Whatsappen, scrollen door Instagram en TikTok of een spelletje te spelen, terwijl de docent zijn best doet om je iets te leren. Maar aan de andere kant kunnen telefoons juist superhandig zijn! Er zijn bijvoorbeeld tal van educatieve apps die je kunt gebruiken om de lesstof beter te begrijpen. En wat dacht je van interactieve quizzen via je telefoon? Iedereen kent Kahoot inmiddels wel. Zo blijf je geboeid én leer je nog eens wat!
Toch zijn er nog altijd mensen die vinden dat telefoons verboden moeten worden in de klas. Zo riep Arjen Lubach aan het einde van vorige maand in zijn Avondshow op tot een verbod op het gebruik van smartphones op scholen. Volgens hem zorgt overmatig telefoongebruik voor een daling van de schoolprestaties. Scholen waar smartphones verboden zijn, hebben daarentegen leerlingen die vriendelijker en empathischer zijn en langer met elkaar praten. In het item ‘En nou is het afgelopen’ stelde De Avondshow het gebruik van smartphones aan de kaak en pleitte voor een landelijk verbod op scholen. Lubach verwoordde het als volgt: ‘Smartphones zijn aandachtsgeile verslavingsbommen die ons onderwijs naar de tering helpen’.
In een uitzending van zijn Avondshow pleitte Arjen Lubach onlangs voor een algeheel smartphoneverbod in scholen. © Videostill Avondshow met Arjen Lubach.
Maar de leerlingen van het Fortes Lyceum in Gorinchem lieten zich niet zomaar aan de kant zetten. Ze maakten een video waarin ze aangeven dat telefoons juist heel handig zijn in de klas en de toekomst vormen voor het onderwijs. In het item ‘En dan nu ff kappen met zeiken over’ wordt juist gepleit voor telefoons op scholen en wordt op een leuke manier geprobeerd de argumenten van Lubach onderuit te halen.
Video leerlingen Fortes Lyceum: FortesForYou Smartphones in de klas
En ze hebben een punt. In een tijd waarin technologie steeds meer ons dagelijks leven binnendringt, is het belangrijk om deze technologie ook te gebruiken in het onderwijs. Door telefoons te gebruiken als educatief hulpmiddel, kunnen leerlingen op een interactieve manier leren en de lesstof beter begrijpen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet op een leuke en uitdagende manier leren?
Natuurlijk is het wel belangrijk om een goede balans te vinden tussen afleiding en handigheid. Docenten kunnen afspraken maken over het gebruik van telefoons tijdens de les. Zo kan je bijvoorbeeld alleen je telefoon gebruiken voor educatieve doeleinden en moeten berichtjes en notificaties uitgeschakeld worden tijdens de les. Maar hey, soms heb je gewoon even pauze nodig! Een korte break om je telefoon te checken kan dan prima.
Conclusie: telefoons in de klas kunnen zowel een zegen als een vloek zijn. Maar laten we niet vergeten dat technologie de toekomst is, ook voor het onderwijs. En wie weet, misschien brengen die telefoons in de klas ons nog wel verder dan we denken!
Wil je meer weten over het gebruik van telefoons als educatief hulpmiddel in de klas? Dan is TeachBuddy misschien wel iets voor jou! TeachBuddy is een zelfvoorzienende leercommunity binnen school die leerlingen van verschillende klassen aan elkaar koppelt om elkaar te helpen met struikelpunten. Zo kan een leerling uit 3 havo wiskunde hulp krijgen van een leerling uit 5 havo en kan een leerling uit 2 vwo hulp krijgen om te gaan met dyslexie van een dyslectische leerling uit 6 vwo. Zo verminderen we stapje voor stapje het stigma achter hulp vragen. Kijk op www.teachbuddy.com voor meer informatie.