Teachbuddy, de eerste zelfvoorzienende peer-to-peer leercommunity van Nederland haalt investering op

TeachBuddy, een peer-to-peer leercommunity, die ervoor zorgt dat leerlingen binnen dezelfde school meer gaan samenwerken, haalt in een eerste investeringsronde 100.000 euro op bij accelerator imec.istart.nl Het jonge bedrijf zet haar eerste stappen om community learning in Nederland op de kaart te zetten. De oprichters Rik Roosenstein en Thijs Nederlof zijn inmiddels met scholen door heel Nederland in gesprek over de implementatie van het platform na een succesvolle pilot op een aantal scholen in Rotterdam. 

“Er is een hoge drempel voor leerlingen om hulp te vragen bij het leren en zelfs als het lukt om over de drempel te stappen is de aangeboden hulp vaak niet passend bij de behoefte.” Aldus Rik Roosenstein. 

Rik is dyslectisch. Dit zorgde ervoor dat hij gedurende zijn basisschool- en middelbare schooltijd veel extra ondersteuning nodig had. Op de basisschool was dit logopedie en op de middelbare school kreeg Rik, naast extra ondersteuning van een aantal docenten, huiswerkbegeleiding. Dankbaar voor alle hulp die hij op de middelbare school heeft ontvangen besloot Rik naast zijn bachelor aan de Erasmus Universiteit zelf bijles te geven aan middelbare scholieren. Al snel kwam Rik erachter dat de hulp die hij zelf gedurende zijn middelbare schooltijd heeft ontvangen helemaal niet zo vanzelfsprekend was. 

“Wat mij nog heel goed bijstaat is een jongen van 14 waar ik les aan gaf in Rotterdam Zuid. Hij wilde van mavo doorstromen naar havo maar had wat uitdagingen met zelfvertrouwen” vertelt Rik. “Ik kwam daar wekelijks over de vloer. Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment aan de praat raakte met de moeder van deze jongen. Zij vertelde mij dat wat zij voor een uurtje bijles betaalde aan het bureau waar ik voor werkte meer was dan wat zij zelf per uur verdiende. Toen ik vroeg of de school niet kon helpen antwoordde ze: docenten willen graag helpen, maar ze hebben niet altijd voldoende tijd.”

Deze ervaring triggerde Rik om meer onderzoek te doen. Hij nam contact op met zoveel mogelijk docenten en leerlingen. Uit elk gesprek trok hij dezelfde conclusie: er is een hoge drempel voor leerlingen om hulp te vragen bij het leren en dan nog wordt  de juiste hulp vaak niet  gevonden. Deze “help-gap”, het verschil tussen leerlingen die extra hulp nodig hebben en leerlingen die daadwerkelijk hulp krijgen is enorm. En daar moest wat aan gebeuren. 

Thijs Nederlof, computer science student aan de TU Delft, raakte geïnspireerd door Rik’s verhaal en besloot aan te haken als software ontwikkelaar.

Een bottom-up oplossing 

Gedurende de ontwikkeling van software werd input opgehaald van ruim 100 leerlingen van het Laurens Lyceum in Rotterdam, waarmee het platform ook is getest.

Thijs, die inmiddels als co-founder is ingestapt, legt uit: “Het is een bottom-up oplossing voor leerlingen en een inzichtelijk systeem waarmee we docenten willen ondersteunen.”

Na het ontwikkelingstraject en een pilot op een aantal scholen is het platform klaar om ook op andere scholen gebruikt te worden. Want wat blijkt: TeachBuddy verlaagt daadwerkelijk de drempel voor leerlingen om hulp te vragen. Zo groeide het aantal gebruikers op het Laurens Lyceum in enkele maanden uit tot meer dan 150 leerlingen. Dat is ruim 15% van de school. TeachBuddy bespaart organisatoren (bijvoorbeeld een docent of onderwijsassistent) daarnaast veel tijd. De gehele organisatie van het peer-to-peer programma wordt namelijk geautomatiseerd. Zo kunnen ze zich focussen op de leerling zelf. 

Een volgende stap in het verhaal 

De afgelopen maanden is er veel contact geweest met geïnteresseerde investeerders. Met Imec.Istart.nl, door UBI Global verkozen tot het nummer 1 university linked accelerator programma van Europa, hebben ze een investeerder aan boord die past bij het bedrijf en de fase waar ze zich in bevinden.. 

Rik: ‘’In de eerste fase hebben we alles uit eigen zak betaald, maar nu is het tijd voor een volgende stap.”

Thijs: ‘’Het leuke van deze investeerder is dat zij niet alleen de funding verzorgen, maar ook meewerken en ons adviseren’’. 

Tim de Kraker, aangesteld adviseur vanuit imec.istart.nl, ziet het als een persoonlijke missie om TeachBuddy naar de volgende stap te begeleiden. Het probleem dat TeachBuddy oplost, is iets wat hij als ouder zelf ook herkent.  

Tim: “Mijn dochtertje is 12 en loopt achter met rekenen. Op andere vlakken kan ze goed mee komen. Maar met rekenen blijft ze helaas achter. Met de overstap naar het voortgezet onderwijs wordt extra hulp voor haar essentieel. maar ook voor ons is het momenteel lastig om aan die hulp te komen.”

TeachBuddy gaat de investering gebruiken voor het verder ontwikkelen van het bestaande platform. Hierbij krijgen de founders zo nu en dan ondersteuning van Anne-Marie van Dongen, onderwijsadviseur en expert op het gebied van peer-to-peer onderwijs. Anne-Marie’s werk is onder andere uitgelicht in een publicatie van het ministerie van onderwijs over peer-tutoring voor het nationaal programma onderwijs. 

“TeachBuddy verhoogt de kans op succes van leerlingen en biedt docenten en organisatoren meer tijd” aldus van Dongen. 

De sorteerhoed van Harry Potter

Voor Thijs en Rik is het de droom om scholen te helpen een stap te zetten richting community learning, een vorm van leren die het klaslokaal overstijgt. 

Thijs: “Een learning community kan gezien worden als een educatieve en sociale omgeving die de verbinding tussen leerlingen en leraren verbeterd en de uitwisseling van kennis stimuleert.”

Rik: “TeachBuddy is vergelijkbaar met de sorteerhoed uit de Harry Potter boeken. Het zorgt ervoor dat de leerlingen goed op hun plek zitten binnen deze klasoverstijgende omgeving.’’

Uncategorized

Ministerie van Onderwijs over TeachBuddy

Op 29 november 2024 publiceerde de Gelijke Kansen Alliantie, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, een inspirerend artikel over TeachBuddy. Het artikel belicht hoe