Onderwijs vindt niet uitsluitend plaats binnen de vier muren van het traditionele klaslokaal. TeachBuddy erkent dit en ondersteunt scholen proactief om leerlingen te motiveren elkaar te begeleiden en ondersteunen. Dit concept, bekend als peer-tutoring, biedt een scala aan mogelijkheden om hedendaagse uitdagingen in het onderwijs te overwinnen. Zo transformeren knelpunten zoals het huidige docententekort in kansen voor innovatieve oplossingen.
“Peer-tutoring: Meer dan Leren Alleen – Verantwoordelijkheid, Toegankelijkheid en Oplossingen in het Onderwijs”
Peer-tutoring is een veelbelovende benadering die diverse voordelen biedt binnen het onderwijslandschap. Door elkaar te ondersteunen, consolideren leerlingen niet alleen de stof beter, maar nemen ze ook meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. Bovendien staat peer-tutoring synoniem voor toegankelijkheid. Het is een laagdrempelige benadering die scholen kosteloos kunnen aanbieden, waardoor leerlingen in een veilige en vertrouwde omgeving van en met elkaar kunnen leren. Daarnaast kan deze methode een deel van de druk verlichten die komt kijken bij het huidige docententekort, door middel van gestructureerde sessies waarin leerlingen elkaar begeleiden.
Er is al een docententekort, wie organiseert deze peer-tutoringprojecten dan?
Ons team streeft ernaar om voor elke school in Nederland een zelfvoorzienend tutorproject op te zetten. TeachBuddy is het platform dat dit mogelijk maakt. TeachBuddy koppelt leerlingen van dezelfde school aan elkaar op basis van individuele hulpvragen. Op deze manier zorgen we ervoor dat een leerling het meeste uit elk peer-leermoment kan halen. TeachBuddy ondersteunt leerlingen bij het vooruitplannen van leermomenten en het helpt de leerlingen in het nemen van verantwoordelijkheid door samen te evalueren. Zo creëren we gestructureerde peer-to-peer leermomenten op school. Dit alles gebeurt vanuit een app met toegankelijke logistiek voor leerlingen. De progressie van de leerlingen is in real-time te volgen vanuit de toegankelijke TeachBuddy admin-tool.
Grootschalig validatietraject
De afgelopen twee jaar hebben we TeachBuddy ontwikkeld en verfijnd, mede dankzij een nauwe samenwerking met het Laurens Lyceum en het Lyceum Kralingen in Rotterdam. Aankomend schooljaar introduceren we met trots onze app in zowel de Appstore als de Playstore. Bovendien staat er een omvangrijke pilot op de planning, waarbij we met veertien scholen verspreid over Nederland gaan samenwerken. Gedurende de pilot zullen we in samenwerking met een onafhankelijk onderzoeksbureau een impactonderzoek doen naar de effectiviteit van peer-projecten voor scholen binnen het voortgezet onderwijs. Het onderzoek zal resulteren in een impactrapport dat de effecten van TeachBuddy en peer-tutoring inzichtelijk maakt. Het rapport zal zowel de diverse effecten (positief, negatief, bedoeld, onbedoeld, direct en indirect) als de kosteneffecten van peer-tutoring benoemen, essentieel voor toekomstige onderwijsplanning en belangrijk voor het effectief toepassen en de doorontwikkeling van TeachBuddy en andere peer-tutoring projecten.
Doe mee en ontdek de kansen van peer-tutoring
Denkt u dat een peer-tutor project goed zou passen bij uw school, maar wilt u wat meer weten over wat komt kijken bij zo’n project? Neem dan gerust contact met ons op via r.roosenstein@teachbuddy.com.