Cross-age Tutoring: Samen Leren en Groeien

Ben je op zoek naar een onderwijsmethode die niet alleen de leerervaring van je leerlingen verrijkt, maar ook de onderlinge relaties en sociale cohesie in je klas bevordert? Maak dan kennis met cross-age tutoring! In deze blogpost leer je wat deze innovatieve onderwijsmethode precies inhoudt, welke voordelen het biedt voor leerlingen en hoe het een waardevolle aanvulling kan zijn op het reguliere onderwijs. Lees verder en ontdek de mogelijkheden van cross-age tutoring!

Wat is cross-age tutoring?

Cross-age tutoring is een waardevolle manier van onderwijs waarbij leerlingen van verschillende leeftijden samenwerken om nieuwe dingen van elkaar te leren. Door middel van cross-age tutoring kunnen jongere leerlingen (tutees) gekoppeld worden aan oudere leerlingen (tutors) die hen helpen bij het begrijpen van de lesstof. Dit kan in een een-op-een setting of in kleine groepen plaatsvinden. Het belangrijkste doel van cross-age tutoring is om de leerervaring van beide partijen te verbeteren, waarbij de oudere leerlingen de rol van tutor op zich nemen en de jongere leerlingen de rol van leerling. Het is als het ware een win-winsituatie.

Voordelen van cross-age tutoring 

Er zijn vele voordelen van cross-age tutoring. Ten eerste biedt het leerlingen de mogelijkheid om van elkaar te leren en hun kennis te delen. Dit kan leiden tot waardevolle leermomenten voor beide partijen. Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen die als tutor fungeerden, significant betere cijfers voor wiskunde haalden dan hun niet tutor collega’s. Daarnaast presteerden de leerlingen die als tutee werden ondersteund ook beter dan degenen die geen tutoring kregen. Analysis of the Mathematical Impacts of a Cross-Age Peer Tutoring Initiative (2016) 

Een ander voordeel van cross-age tutoring is dat het de zelfverzekerdheid van jongere leerlingen kan vergroten. Door samen te werken met oudere leerlingen worden ze uitgedaagd en kunnen ze zichzelf verder ontwikkelen. Ze krijgen de kans om vragen te stellen en zich meer op hun gemak te voelen bij het leren van nieuwe onderwerpen. Oudere leerlingen kunnen op hun beurt belangrijke kenmerken van burgerschap ontwikkelen en leren hoe ze hun kennis op een effectieve manier kunnen overbrengen aan anderen. Door de jongere leerlingen te helpen, ontwikkelen ze ook een gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij het onderwijzen van anderen.

Versterking van de sociale cohesie

Uit onderzoek blijkt dat cross-age tutoring niet alleen de academische prestaties van zowel tutoren als tutees verbetert, maar ook bijdraagt aan een positievere sfeer in de klas. Een enquête gehouden onder leerlingen die Teachbuddy gebruiken toont aan dat maar liefst 80% van de leerlingen zich meer verbonden voelt met hun medeleerlingen dankzij cross-age tutoring. Door cross-age tutoring worden leerlingen uitgedaagd om van elkaar te leren en samen te werken. Deze samenwerking versterkt de sociale cohesie in de klas en draagt bij aan een positieve en ondersteunende leeromgeving. Teachbuddy biedt scholen een gebruiksvriendelijk platform waar docenten eenvoudig leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus kunnen koppelen om elkaar te helpen met specifieke lesonderwerpen of moeilijkheden.

Kortom, cross-age tutoring is een waardevolle aanvulling op het reguliere onderwijs. Het biedt leerlingen de mogelijkheid om van elkaar te leren, versterkt de sociale cohesie tussen leerlingen en kan een positieve invloed hebben op de relaties tussen leerlingen onderling.


Dus ben je klaar om cross-age tutoring op jouw school te implementeren en een positieve impact te maken op de leerervaring van je leerlingen? Ontdek hoe Teachbuddy je hierbij kan helpen en bezoek www.teachbuddy.com

Column

Cross-age Tutoring: Samen Leren en Groeien

Ben je op zoek naar een onderwijsmethode die niet alleen de leerervaring van je leerlingen verrijkt, maar ook de onderlinge relaties en sociale cohesie in